معرفی میلگرد آجدار
در ساخت انواع سازه مانند پُل، تونل و ساختمان از المانهای مختلفی مانند بتُن استفاده میشود. وقتی سازه اجرا میشود، بتُن خشک و ترد است و فقط توانایی تحمل مقاومت فشاری سازه را دارد. از این ور، زمانیکه بتُن دچار بارهای کششی شود، امکان ترک خوردن و در نتیجه شکستن آن وجود دارد. میلگرد آجدار، میله ای فولادی است که یک سری برجستگی روی سطح خود دارد که اصطلاحا به آن آج گفته می شود. این برجستگیها باعث چسبندگی بهتر به بتن شده و سازه را در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی محافظت می کند. این میلگرد نقش مهمی در پروژه های ساختمانی و عمرانی ایفاء می کند؛ از این رو، آشنایی با مشخصات این محصول برای اجرای بهتر سازه امری ضروری است.
کاربرد میلگرد آجدار
اول از هر چیز به سراغ مشخصات این میلگرد می رویم که شامل وزن و سایز آن می شود.
مشخصات میلگرد آجدار
دو عامل مهم در خرید و فروش میلگرد، سایز و وزن هستند که اولین موارد مهم برای خرید میلگرد آجدار به شمار می روند.
سایز میلگرد آجدار
میلگرد آجدار به شکل یک استوانه باریک است که قطر آن همان سایز میلگرد است. سایز میلگرد بر اساس میلی متر می باشد و از8 تا 40 می باشد که سایزهای بالاتر طبق سفارش مشتری در کارخانه تولید می شود؛ ولی در ایران سایزهای پر کاربرد بیشتر تا 32 است. پر فروش ترین سایزهای میلگرد ، 14، 16 و 18 است؛ زیرا تقاضا برای آن بسیار بالا بوده و از این رو می توان گفت که اکثر کارخانه ها این سایز را روی خط تولید خود دارند.
وزن میلگرد آجدار
دومین موردی که باید هنگام خرید میلگرد آجدار در نظر گرفت ، وزن میلگرد آجدار است. میلگرد آجدار معمولا به ازای هر شاخه 12 متری، وزنی بین 7.4 تا 75.72 کیلوگرم دارد که برای میلگردهای سنگین و سایز بالا تا 184.8 کیلوگرم هم می رود. برای راحتی و دسترسی آسان به وزن های این محصول از یک ابزاری به نام جدول وزنی میلگرد استفاده می شود که در آن تمامی وزن های استاندارد میلگرد آجدار آمده است.
این جدول به شکل زیر و بر اساس استانداردهای بین المللی طراحی شده است.
میلگرد آجدار چیست
البته وزن های اعلامی هر کارخانه ممکن است با کارخانه دیگر فرق کند. به عنوان مثال وزن میلگرد آجدار 14 ذوب آهن برابر 14.5 کیلوگرم می شود. یا اینکه سایز میلگرد آجدار 14 قائم برابر با 13.7 کیلوگرم است.
معرفی انواع میلگرد آجدار
در بازار میلگرد آجدار در 3 گروه A2، A3 و A4 تولید موجود هستند که بر اساس خواصی که دارند، دسته بندی می شوند. در این حالت، میلگردهای آجدار از لحاظ خواص کششی، مواد شیمیایی و میزان خمکاری دسته بندی شده اند. هرچه عدد کنار حرف A بالاتر برود، میلگرد کشش کمتری پیدا می کند. به عنوان مثال، میلگرد A2 قابلیت کشش و خمکاری بیشتری نسبت به میلگرد آجدار A3 دارد.
انواع میلگرد آجدار از نظر کاربرد در بتُن
• میلگرد راستا
• میلگرد سنجاقک
• میل گرد خرک
• میلگرد رکابی
• میلگرد ادکا
• میلگرد خاموت
استانداردهای میلگرد
در ایران اکثر کارخانه ها بر اساس استاندارد ملی 3132 ایران میلگردهای خود را تولید می کنند؛ ولی با این حال از استاندارهای دیگری مانند استاندارد روسی GOST 5781 و استانداردهای JIS G3112 ژاپن ، ASTM A615 آمریکا یا DIN 488 آلمان هم استفاده می کنند. برخی از استانداردها هم هستند که برای انجام آزمون روی میلگرد تدوین شده است مانند استاندارد ملی 8103 -1.
ویژگی های میلگرد آجدار
هر یک از محصولات فولادی یک ویژگی خاص به خود را دارند که به آن معروف هستند. از ویژگی های اصلی میلگرد آجدار می توان به قدرت کشش، دوام، تنوع سایز و شکل پذیری آن اشاره کرد. همچنین، این محصول به دلیل فولادی که دارد در برابر خوردگی تا حدی مقاوم است؛ یعنی اگر میزان نمک و اسیدی بودن محیط تا حد زیادی بیشتر شود، امکان خوردگی آن وجود دارد مانند پایه پل های آبی.